«

»

Bal
10
2015

Prašviesėjo Rozalimo miestelio centras

Rozalimo centras

   Ar­tė­ja prie pa­bai­gos pro­jek­tas „Pak­ruo­jo r. kai­mo gy­ve­na­mų­jų vie­to­vių inf­rast­ruk­tū­ros komp­lek­siš­ka plėt­ra (II eta­pas)“, ku­rio me­tu bu­vo re­konst­ruo­tos Paš­vi­ti­nio bei Ro­za­li­mo mies­te­lių vie­šo­sios erd­vės. Te­li­kę tik kai ku­rie ma­žes­ni dar­bai. Be­veik vi­si šiam pro­jek­to eta­pui skir­ti pi­ni­gai jau su­mo­kė­ti.

Di­džiau­sias dė­me­sys skir­tas sau­gu­mui

   Ro­za­li­me re­konst­ruo­to­jai dau­giau­siai dir­bo mies­te­lio cent­re: at­nau­ji­no aikš­tės prie baž­ny­čios as­fal­tą, ap­link ją bei pa­grin­di­nę aikš­tę prie Lais­vės an­ge­lo nu­tie­sė nau­jus ša­li­gat­vius, įren­gė pa­ženk­lin­tas pės­čių­jų pe­rė­jas. Nau­jie­ji ša­li­gat­viai su­jun­gė Ro­za­li­mo se­niū­ni­jos pa­sta­tą su mies­te­lio mo­kyk­la, am­bu­la­to­ri­ja ir vai­kų dar­že­liu.

   Ro­za­li­mo se­niū­nas Vy­tau­tas Ka­ni­šaus­kas re­konst­ruk­ci­ją ver­ti­na ne tik kaip aki­vaiz­džiai iš­gra­ži­nu­sią mies­te­lio cent­rą, bet ir pa­di­di­nu­sią žmo­nių sau­gu­mą. Anks­čiau prie baž­ny­čios ša­li­gat­vių nė pe­rė­jų ne­bu­vo. Žmo­nėms tek­da­vo vaikš­čio­ti žvy­ruo­tais kelk­raš­čiais, per ne­ženk­lin­tą gat­vę ei­ti, dai­ran­tis, ar neat­va­žiuo­ja au­to­mo­bi­liai, ku­rių vai­ruo­to­jų jo­kie ženk­lai ne­pers­pė­da­vo apie pės­čiuo­sius, to­se vie­to­se daž­nai išei­nan­čius į va­žiuo­ja­mą­ją da­lį. Da­bar mies­te­lio cent­ru, Upės ir So­džiaus gat­vė­mis jau ga­li­ma ei­ti ša­li­gat­viais ir pe­rė­jo­mis. O į Ro­za­li­mo baž­ny­čios šven­to­rių per pa­grin­di­nius var­tus įei­ti ne­be skal­de­le nu­pil­tu, ne­re­tai įmir­ku­siu ta­ku, bet iš­klo­tu ply­te­lė­mis. Pa­sak V. Ka­ni­šaus­ko, rengiant pro­jek­tą, bu­vo nu­tar­ta šį žmo­nėms įpras­tą ta­ką pa­lik­ti to­kio pa­ties nuo­ly­džio. Nors iš­klo­jus gal kai kam at­ro­do, jog ta­ke­lis ta­pęs sta­tes­nis. Žmo­nių pa­to­gu­mui vie­no­je ta­ke­lio pu­sė­je bu­vo įreng­tas tu­rėk­las.

   Iki re­konst­ruk­ci­jos skal­duo­tais ta­ke­liais vai­kams tek­da­vo klam­po­ti į mo­kyk­lą, suau­gu­sie­siems – į am­bu­la­to­ri­ją, pa­štą, se­niū­ni­ją.

   „Ypa­tin­gas dė­me­sys re­konst­ruk­ci­jos me­tu bu­vo skir­tas tam, kad į jud­rias gat­ves kuo re­čiau išei­tų moks­lei­viai. Jų srau­tas ry­tais ir po­pie­tę, ypač Upės gat­ve, išau­ga. Vai­kai ei­na į pa­mo­kas, o po jų ne­re­tai su­ka į se­niū­ni­jos pa­sta­te vei­kian­čią bib­lio­te­ką, ku­rio­je pra­lei­džia da­lį die­nos, ypač šal­tuo­ju me­tu. Pri­si­de­da ir suau­gu­sie­ji, tvar­kan­tys rei­ka­lus se­niū­ni­jo­je, pa­šte, be­si­lan­kan­tys am­bu­la­to­ri­jo­je. Pa­dau­gė­jus pės­čių­jų, kartu di­dė­ja ir eis­mo ne­lai­mių grės­mė. Ją ir bu­vo pa­si­steng­ta su­ma­žin­ti“, – sa­kė se­niū­nas.

   Ša­li­gat­vių klo­ji­mas dar ne­baig­tas: Ro­za­li­me dir­ban­čios ak­ci­nės bend­ro­vės dar­buo­to­jai lau­kia, kol pra­džius pa­si­ruoš­to­ji vie­ta nuo se­niū­ni­jos iki mies­te­lio au­to­bu­sų sto­te­lės. Tuo­met iš­klos ply­te­les ir šio­je vie­to­je. Ir šis ša­li­gat­vis pri­si­dės, ge­ri­nant eis­mo sau­gu­mą. Taip pat dar bus kei­čia­mi kai ku­rių mies­te­lio cent­ro ša­li­gat­vių kraš­tai.

   „Sau­giau Ro­za­li­mo gat­vė­mis vaikš­čio­ti ir to­dėl, kad įreng­tas pa­pil­do­mas ap­švie­ti­mas, ypač pra­ver­čian­tis tam­siu me­tu. Da­bar svar­bu mies­te­lė­nams sau­go­ti šias vi­siems nau­din­gas lem­pas“, – pa­brė­žia V. Ka­ni­šaus­kas.

   Po re­konst­ruk­ci­jos ta­po pa­trauk­les­nis ir Ro­za­li­mo par­kas: iš­klo­jus ply­te­lė­mis ša­li­gat­vius, pa­sta­čius nau­jus šiuo­lai­kiš­kus suo­lus, par­kas ta­po trau­kos vie­ta. Se­niū­nas jau pa­ste­bė­jo, jog čia ėmė bur­tis jau­nos ma­mos su ve­ži­mė­liais, ma­žais vai­kais. Pa­va­sa­rė­jant par­ke lais­va­lai­kį lei­džia vis dau­giau žmo­nių.

At­nau­ji­ni­mai atei­na į se­niū­ni­jų cent­rus

   „Pak­ruo­jo r. kai­mo gy­ve­na­mų­jų vie­to­vių inf­rast­ruk­tū­ros komp­lek­siš­ka plėt­ra (II eta­pas)“ tiks­las – di­din­ti san­glau­dą tarp mies­to ir kai­mo, ge­ri­nant kai­mo gy­ven­to­jų gy­ve­ni­mo ko­ky­bę, plė­to­jant Pak­ruo­jo ra­jo­no se­niū­ni­jų cent­rų bend­ruo­me­ni­nę inf­rast­ruk­tū­rą.

   Pak­ruo­jo ra­jo­no kai­mo vie­to­vių ak­tua­liau­sia pro­ble­ma yra jau­nų žmo­nių mig­ra­ci­ja į už­sie­nį ir di­džiuo­sius mies­tus. Ma­žė­jant jau­nų ak­ty­vių žmo­nių, se­niū­ni­jos sens­ta, ma­žė­ja ir gy­ven­to­jų vers­lu­mas.

   Spręs­ti šias aukš­čiau įvar­dy­tas pro­ble­mas pro­jek­to au­to­riai siū­lo, tin­ka­mai su­tvar­kant vie­šą­ją inf­rast­ruk­tū­rą. Taip bus su­da­ry­tos są­ly­gos di­ver­si­fi­kuo­ti kai­mo gy­ven­to­jų veik­lą. Pro­jek­to įgy­ven­di­ni­mo vie­tos Paš­vi­ti­nio ir Ro­za­li­mo mies­te­liuo­se yra stra­te­giš­kai svar­biau­sios jų da­lys. Čia kon­cent­ruo­ja­si pa­grin­di­niai gy­ven­to­jų lan­ko­mi ob­jek­tai – baž­ny­čia, aikš­tė, sta­dio­nas, lais­va­lai­kio pra­lei­di­mo vie­tos.

   Mi­nė­to­se vie­šo­sio­se erd­vė­se vyks­ta pa­grin­di­nės mies­te­lių šven­tės, su­si­bū­ri­mai. To­dėl pro­jek­to au­to­riai ak­cen­tuo­ja, kad sau­gu­mas, pa­to­gu­mas ir vie­šų­jų erd­vių priei­na­mu­mas la­bai svar­bus ne tik se­niū­ni­jų cent­rų, bet ir vi­sos se­niū­ni­jų te­ri­to­ri­jos gy­ven­to­jams.

   Ro­za­li­me re­konst­ruo­to­jai pla­na­vo at­nau­jin­ti pa­grin­di­nės Lais­vės aikš­tės dan­gą iki pa­grin­di­nės mies­te­lio gat­vės, su­tvar­ky­ti pės­čių­jų alė­jos ta­ką ir ve­ją, įreng­ti suo­le­lius, šiukš­lia­dė­žes, su­tvar­ky­ti ša­li­gat­vius. Pla­nuo­ta ge­riau ap­švies­ti gat­ves – pa­sta­ty­ti dau­giau švies­tu­vų.

   „Įgy­ven­di­nant pro­jek­tą nu­ma­to­ma komp­lek­siš­kai spręs­ti esa­mas Paš­vi­ti­nio ir Ro­za­li­mo mies­te­lių pro­ble­mas: ge­rin­ti bend­ruo­me­ni­nę inf­rast­ruk­tū­rą at­nau­ji­nant, su­ku­riant nau­ją vie­šą­ją poil­sio, lais­va­lai­kio, spor­to ir kul­tū­ros inf­rast­ruk­tū­rą bei ge­rin­ti gy­ve­na­mą­ją ap­lin­ką, įren­giant ar at­nau­ji­nant ap­švie­ti­mą, ša­li­gat­vius, aikš­tes, sto­vė­ji­mo aikš­te­les, pri­va­žiuo­ja­muo­sius ta­kus, pės­čių­jų ta­kus. Šiuo me­tu bend­ruo­me­ni­nės inf­rast­ruk­tū­ros būk­lė blo­ga: su­si­dė­vė­ju­sios aikš­čių, sto­vė­ji­mo aikš­te­lių, pri­va­žiuo­ja­mų­jų ke­lių dan­gos, ša­li­gat­viai, neį­reng­tas ap­švie­ti­mas, esa­mų pės­čių­jų ta­kų ne­pa­kan­ka, jų dan­ga ne­ly­gi, duo­bė­ta, ne­sut­var­ky­ta vie­šo­ji spor­to inf­rast­ruk­tū­ra“, – 2013-ai­siais ra­šė pro­jek­to au­to­riai.

   Bend­ra pro­jek­to ver­tė – dau­giau kaip 452,7 tūks­tan­čio eu­rų. Be­veik 385 tūks­tan­čius eu­rų Paš­vi­ti­nio ir Ro­za­li­mo mies­te­lių vie­šo­sios inf­rast­ruk­tū­ros re­konst­ruk­ci­jai bu­vo skir­ta iš Eu­ro­pos Są­jun­gos 2007-2013 me­tų struk­tū­ri­nių fon­dų Sang­lau­dos ska­ti­ni­mo veiks­mų pro­gra­mos prio­ri­te­to „Vie­ti­nė ir ur­ba­nis­ti­nė plėt­ra, kul­tū­ros pa­vel­do ir gam­tos iš­sau­go­ji­mas bei pri­tai­ky­mas tu­riz­mo plėt­rai“ prie­mo­nės „Prie­lai­dų spar­tes­nei ūki­nės veik­los di­ver­si­fi­ka­ci­jai kai­mo vie­to­vė­se su­da­ry­mas“.

„Pakruojo kraštas“ info