«

»

Lap
12
2015

Buitinių nuotekų tvarkymas

   Buitinės nuotekos susidaro namų ūkyje naudojant vandenį (pvz., skalbimo, indų plovimo, maisto gaminimo, prausimosi, tualetų nuotekos ir pan.). Prie buitinių nuotekų priskiriamos ir nuotekos, susidarančios naudojant vandenį įmonių, įstaigų, organizacijų darbuotojų buitiniams poreikiams, jeigu jos surenkamos ir išleidžiamos atskirai nuo kitų objekte susidarančių nuotekų.

  Pakruojo rajone, kaip ir visoje Lietuvoje, buitinių nuotekų tvarkymas kaimuose ir miesteliuose, kuriuose nėra centralizuoto vandens tiekimo ir nuotekų surinkimo tinklų, yra didelė problema.  Šalyje galiojantis „Nuotekų tvarkymo reglamentas“draudžia nuotekas skleisti ant žemės paviršiaus. Pažeidėjams taikoma ne tik administracinė atsakomybė pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 51 6 straipsnio„Aplinkos teršimas nuotekomis“ nuostatas (nuo 57 iki 289 Eur), bet ir piniginės baudos atlyginant žalą gamtai  (nuo 150 Eur).

  Gyventojai turi patys apsispręsti, kaip tvarkyti savo buitines nuotekas. Galimi keli variantai: įsirengti sandarias išsėmimo duobes arba individualius valymo įrenginius. Iš išsėmimo duobių nuotekos turi būti periodiškai išvežamos į nuotekų valyklą ir ten sutvarkytos. Pakruojo rajone išvežti susikaupusias nuotekas turi teisę UAB ,,Pakruojo vandentiekis“ (tel. 6 12 29) ir UAB ,,Pakruojo komunalininkas“ (tel. 5 10 95; 5 18 87)  

  Išsamiau, kaip teisingai tvarkyti buitines nuotekas, galite susipažinti Pakruojo rajono savivaldybės tarybos sprendimu Nr. T-179 patvirtintų  Pakruojo miesto ir rajono gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisyklių VII skyriuje.

    Nuotekų tvarkymą reglamentuojantys dokumentai:

 Visi šie dokumentai skelbiami Pakruojo rajono savivaldybės interneto svetainės www.pakruojis.lt skiltyje „Aplinkosauga“.

Pakruojo rajono savivaldybės informacija