«

»

Kov
24
2016

„Švari aplinka–sveikas žmogus“

  Kovo 23 d. Pakruojo r. Rozalimo pagrindinėje mokykloje vyko 5–12 klasių moksleivių ekologinė konferencija „Švari aplinka–sveikas žmogus“. Konferencijoje dalyvavo septynių Pakruojo rajono ugdymo įstaigų atstovai, sulaukta svečių iš Telšių rajono Luokės gimnazijos.
Konferencijos dalyvius pasveikino Pakruojo rajono savivaldybės mero patarėja Rūta Sausienė ir administracijos direktorė Erika Kižienė,  Švietimo skyriaus vyr. specialistė Vilma Jaraitė, Rozalimo mokyklos direktorius Gintaras Skorupskis.

  Meninę įžangą į konferenciją parengė Rozalimo pagrindinės mokyklos jaunieji muzikantai, šokėjai ir dainininkai.

  Pirmieji pranešimą „Nitratų, nitritų kiekio tyrimas vaisiuose bei daržovėse“ pristatė Pašvitinio pagrindinės mokyklos 8 kl. moksleiviai Laurynas Gustas ir Eva Norkevičiūtė (mokytoja Monika Nakčiūnienė). Kalbėdami apie savo atliktą tyrimą, moksleiviai rekomendavo vengti prekybos centruose parduodamų vaisių ir daržovių, kuriuose gali būti „pasislėpusių“ kenksmingų medžiagų.

  Tyrimą „Koks maistas – tokia sveikata. Kas slypi už „E“?“ atliko Linkuvos gimnazijos moksleivės Irmina Sabaitė ir Gabrielė Vaškaitė (mokytoja Angelė Zalunskienė). Moksleivės ištyrė penkių skirtingų gamintojų gaminių – margarino, varškės sūrelių, vaisvandenių, pomidorų padažo, virtų dešrelių –sudėtį, organizavo gyventojų apklausą. Paaiškėjo, kad dauguma pirkėjų vis dar nelabai domisi gaminio sudėtimi, jo galiojimu laiku.

   Pranešimą „Transporto priemonių tarša“ pristatė Klovainių pagrindinės mokyklos 8 kl. moksleivė Gabija Jareckaitė (mokytojos Jurgita Dumbrienė, Audra Juodikienė). Moksleivė atliko tyrimą apie automobilių išmetamą anglies monoksido kiekį bei skleidžiamą triukšmą. Remdamasi apklausos rezultatais moksleivė pateikė išvadą, kad ryškėja ekologinis gyventojų  sąmoningumas renkantis automobilį.

   Rozalimo pagrindinės mokyklos moksleiviai Gintautė Diringytė ir Lukas Jurgeliūnas (mokytojos Audra Juodikienė ir Jurgita Dumbrienė) pranešime „Fosfatų įtaka vandens telkiniams“ pristatė atliktos apklausos ir tyrimo rezultatus. Pasak moksleivių, gyventojai vis dar nelinkę rinktis EKO ženklu pažymėtų skalbimo priemonių, dozuoja „iš akies“ ir negalvoja apie neigiamą fosfatų sukeliamą reiškinį –– vandens eutrofikaciją („vandens žydėjimą“).

   Konferencijos viešnios – Telšių r. Luokės gimnazijos moksleivės  Aušrinė Leimontaitė ir Odeta Jonaitytė pranešime „Dviratis ne tik pramogai, bet ir sveikam kūnui“ pristatė gimnazijos moksleivių kelionę dviračiu po Lietuvą. Kelionė truko 22 d., jos metu luokiškiai aplankė 180 vietovių, susipažino su kiekvienos jų įžymybėmis. Didžiausia kelionės nauda – galimybė atitrūkti nuo modernių technologijų, pažintis su Lietuvos regionais.

   Pakruojo „Atžalyno“ gimnazijos moksleivės Martyna Drupaitė ir Eiminta Geležnikaitė (mokytoja Daiva Makauskienė) pristatyme „Švari ir saugi aplinka – kiekvieno mūsų rūpestis“ kalbėjo apie aplinkos taršą, atliktą apklausą, gyventojų požiūrį į atliekų rūšiavimą. Taip pat supažindino su nauja pakavimo alternatyva – bioplastiku, supažindino su jo gamyba.

   Linkuvos gimnazijos moksleivė Karolina Pakalnytė savo pranešime aptarė sveikos mitybos maisto produktų paklausą ir pasiūlą Linkuvos gimnazijoje (mokytoja Roma Balnionienė). Mergina 2 mėn. analizavo valgyklos valgiaraštį, atliko tyrimą, susijusį su sveikos mitybos įpročiais. Merginos išvadoje teigiama, kad mokyklos valgiaraštis gan įvairus, tačiau daugumai mokyklos bendruomenės narių sveikos mitybos principai nėra labai aktualūs.

   Aktualią temą „Narkotinės medžiagos jaunimo aplinkoje“ pristatė „Atžalyno“ gimnazijos moksleivės Emilija Jankaitytė ir Jurgita Duraitė (mokytoja Daiva Makauskienė). Pasak apklausą atlikusių gimnazisčių, narkotikai nėra tolima ir nepažįstama tema gimnazijos jaunimui, o atsakymai apie alkoholio vartojimo tendencijas apskritai ragina suklusti. Taip pat mergino pristatė atlikto tyrimo rezultatus: pipirnė, laistoma įvairiais skysčiais, turinčiais alkoholio, kofeino ir kt. medžiagų, augo kur kas prasčiau už laistomą vandeniu.

  Triukšmo poveikį sveikatai tyrė ir konferencijoje pristatė „Žemynos“ pagrindinės mokyklos moksleivės Greta Čižauskaitė ir Rugilė Sabirova (mokytojos Aida Čepulienė ir Daiva Dumšienė). Merginos kalbėjo apie triukšmo poveikį žmogaus organizmui, atliktą apklausą ir tyrimą, kurio metu išsiaiškino triukšmingiausias mokyklos vietas. Pasak moksleivių, mokykloje bus diskutuojama, kokių priemonių reiktų imtis triukšmui mažinti.

   Lygumų pagrindinės mokyklos moksleivė Gabrielė Brajinskaitė pristatė pranešimą „Vanduo – kam draugas, o kam – ne…“ (mokytoja Rima Jasenskytė). Mergina pristatė biotestavimo metodu atliktą tyrimą, kurio metu ji bandė išsiaiškinti, kaip buitinės chemijos priemonėmis užterštas vanduo veikia augalą. Paaiškėjo, kad įvairių skalbiklių, ploviklių, baliklių poveikis gyvam organizmui yra kenksmingas.

  Konferenciją užbaigė „Atžalyno“ gimnazijos moksleivės Toma Balnionytė ir Gerda Tamošauskaitė pranešimu „Mikrobiologinė tarša ir jos mažinimo būdai“ (mokytoja Daiva Makauskienė). Atlikusios tyrimą, merginos patvirtino tiesą, kad būtina kuo dažniau plautis rankas. Be to, paaiškėjo, kad vienas iš labiausiai mikrobais užterštų objektų – mobiliojo ryšio telefonas. Taip pat merginos gimnazijoje  atliko dulkėtumo testą, tyrė valiklių efektyvumą.

   Konferencijos pabaigoje moksleiviams ir jų mokytojams įteiktos padėkos, svečiams – suvenyrai. Apibendrindama renginį, administracijos direktorė Erika Kižienė pabrėžė, kad daug kas priklauso nuo kiekvieno iš mūsų: kaip mes elgsimės konkrečioje situacijoje, kokį pavyzdį rodysime kitiems.

   „Klausantis tokių įdomių pranešimų atrodo, kad turėtų išaugti ne vienas garsus mokslininkas“, – moksleivių darbų branda džiaugėsi mero patarėja Rūta Sausienė, pasiūliusi visą konferencijos medžiagą sudėti į vieną segtuvą ir pasidalinti mokykloms kaip puikia metodine priemone.

Pakruojo r. sav. adm. informacija