«

»

Bal
01
2014

Surengti VVG susitikimai Rozalimo, Klovainių seniūnijose, Preičiūnų bendruomenėje

    Surengti susitikimai su seniūnijų, bendruomenių, nevyriausybinių organizacijų, pilietinės visuomenės atstovais, vietos verslininkais ir ūkininkais Rozalimo, Klovainių seniūnijose, Preičiūnų bendruomenėje.

    VVG „Pakruojo rajono partnerystė“ nuoširdžiai dėkoja  Rozalimo seniūnui Vytautui Kanišauskui, Klovainių seniūnui Ramualdui Stašiūnui ir Klovainių bendruomenės pirmininkei Sonatai Danielienei, Preičiūnų bendruomenės pirmininkui Adoliui Antanaičiui ir tarybos narei Reginai Gaubienei už pagalbą organizuojant susitikimus.

  Susitikimuose dalyvavo VVG „Pakruojo rajono partnerystė“ direktorė Marija Žiubrienė, administratoriai Sonata Danielienė ir Saulius Veidemanis, praktikantas Aivaras Mieliauskas. Susitikime Preičiūnų bendruomenėje dalyvavo VVG „Pakruojo rajono partnerystė“ valdybos nariai Adolis Antanaitis ir Regina Gaubienė.

    Susitikimų dalyviams direktorė M. Žiubrienė pristatė, kad LEADER programa siekia padėti kaimo gyventojams kelti gyvenamosios vietovės gyvenimo kokybę bei ekonominę gerovę, spręsti socialines ir kultūrines problemas, įgyvendinant vietos plėtros strategijas, parengtas vadovaujantis pagrindiniais LEADER metodo principais. VVG Pakruojo rajono partnerystė“ 2007–2013 m. strategijos įgyvendinimo laikotarpiu siekė užtikrinti partnerystę ir dialogą tarp trijų skirtingų sektorių – vietos valdžios, bendruomenių ir kitų nevyriausybinių organizacijų, verslo atstovų. Direktorė  pateikė informaciją apie sėkmingai baigiamą įgyvendinti Pakruojo rajono 2007–2013 m. kaimo plėtros strategiją. Šiuo metu pasirašytos sutartys ir skirta parama 71 vietos projektui įgyvendinti, 63 vietos projektai jau baigti įgyvendinti, tad visos numatytos lėšos jau išdalintos, 7 736 500 Lt baigiami įsisavinti ir numatyti strategijos rodikliai yra pasiekti. Gerus VVG „Pakruojo rajono partnerystė“ veiklos rezultatus lėmė kokybiškai parengta strategija, planingas ir sistemingas darbas su vietos projektų vykdytojais, pastovi pagalba jiems.

    Susitikimų dalyviams buvo pristatytos kaimo plėtros 2014–2020 m. perspektyvos,  pateikta informacija apie ES 2014–2020 m. kaimo plėtros politikos tikslus, prioritetus, apie LEADER programos suderinamumo su kaimo plėtros prioritetais galimybes. Dalyviai diskutavo apie KPP prioritetus ir jų tikslines sritis, kurių galės siekti 2014–2020 m. LEADER metodu įgyvendinamos vietos plėtros strategijos, kalbėjosi apie naujų vietos plėtros strategijų kokybei ir VVG valdymo organams keliamus reikalavimus, gilinosi į strategijų vertinimo balų skyrimo metodiką, lygino 2007–2013 m. ir 2014–2020 m. vietos projektams keliamų reikalavimų skirtumus. VVG Pakruojo rajono partnerystė“ surinko pateiktą informaciją, kartu su susitikimo dalyviais surašė teritorijoje veikiančias organizacijas, tarėsi dėl naujo laikotarpio krypčių ir galimų partnerių, sudarė novatorių grupes.

    Rozalimo seniūnija

   Susitikimo dalyviai aiškinosi socialinio ūkio sampratą, išreiškė nuomonę, kad šalies ir rajono politika nėra palanki smulkiajam verslui, ypač kaimo vietovėse, kad savivaldybės kelių tvarkymui skiriamos lėšos, galėtų būti panaudojamos efektyviau, domėjosi ar naujame laikotarpyje bus remiami vandentvarkos projektai. Dalyviai kalbėjosi apie mokymų svarbą, apie  rengiamų mokymų kokybę. Vietos ūkininkas išreiškė nepasitenkinimą, nes jo nuomone, šiame laikotarpyje, ūkininkams buvo rengiama nemažai mokymų, bet dalis juos vedančių lektorių tikrai buvo žemo lygio, sugebantys tik perskaityti tai, kas parašyta skaidrėse. VVG „Pakruojo rajono partnerystė“ pasidžiaugė, kad VVG organizuojamus mokymus vedė puikūs, tikrai savo sritį išmanantys lektoriai iš Aleksandro Stulginskio universiteto. Susitikimo dalyviai aiškinosi, kokie reikalavimai bus keliami naujoms vietos plėtros strategijoms, tarėsi dėl konsultantų reikalingumo rengiant strategijas, domėjosi Bendruomenės inicijuota vietos plėtra (BIVP), kaip ji bus įgyvendinama miestų teritorijose, apgailestavo, kad Pakruojo miestas, kaip savivaldybės centras, nepateks į VVG „Pakruojo rajono partnerystė“ atstovaujamą teritoriją.

   Susitikimo dalyvių nurodytos galimos veiklos kryptys: Žemės ūkis. Darbo vietų kūrimas bendruomenėje. Jaunimo užimtumo skatinimas vasaros metu, žygiai, stovyklos. Laisvalaikis, turizmas. Vaikų užimtumas. Sveikatingumas. Amatai, socialinės paslaugos. Naujų darbo vietų kūrimas. Socialinė kryptis, edukacinių programų organizavimas. Dirbtuvių įrengimas, edukacinės programos, darbo vietų kūrimas, orientavimasis į sveiką gyvenseną, medžio drožyba, įgūdžių didinimas.

Išrinkta novatorių grupė:

Eil. Nr. Vardas, pavardė Atstovaujama organizacija, įstaiga, įmonė, pareigos Pareigos grupėje Tel. nr.
1. Vytautas Kanišauskas L.e.p. Rozalimo seniūnas Vadovas 8 627 01 299
2. Erika Kižienė Pakruojo rajono savivaldybės tarybos narė Narė 8 616 46 995
3. Pranciška Dumšienė Medikonių seniūnaitijos seniūnaitė Narė 8 656 81 942
4. Adomas Jurevičius Plaučiškių seniūnaitijos seniūnaitis Narys 8 421 67 243
5. Egidijus Impolis Amatininkas Narys 8 612 91 949
6. Vytautas Andrešiūnas Žvirblonių kaimo bendruomenės pirmininkas Narys 8 640 34 972

   Visa informacija:

http://www.pakruojovvg.lt/blog/surengti-susitikimai-rozalimo-klovainiu-seniunijose-preiciunu-bendruomeneje