«

»

Rgs
18
2014

Artėjant rudeniui, daugelis turinčių sodą, daržą ar pievelę susiduria su problema – kur dėti krituolius, vaismedžius šakas ar piktžoles.

   Deginti, kompostuoti ar išmesti   

    Ne vienas sodininkas pasirenka lengviausią, tačiau neleistiną būdą – žaliųjų atliekų deginimą. „Žolės, šakų ar piktžolių deginimas – neleistina oro tarša, bei beprasmis tinkamos žaliavos natūralioms trąšoms pasigaminti švaistymas. Sodo ar daržo atliekas naudinga ir rekomenduotina kompostuoti. Tai nieko nekainuoja ir duoda realią naudą. Paskaičiuota, kad apie 50 proc. namuose susidarančių komunalinių atliekų galima kompostuoti. Kompostas – tai nepakeičiama natūrali trąša, kuri priešingai negu mineralinės trąšos neturi neigiamo šalutinio poveikio. Kompostas palengvina molingų dirvų struktūrą ir pagerina oro laidumą, o smėlingose – sulaiko drėgmę, atstato nualintą dirvą“ – kompostavimo privalumus įvardija VšĮ „Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras“ Kairių BPA punkto, didelio gabarito ir žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelių tarnybos vadovas Aurimas Švedavičius.

   Tinkamai paruošti kompostą nereikia specialių žinių ir papildomo laiko, yra tik keletas pagrindinių taisyklių:

  • Į komposto dėžę galima mesti augalų lapus, nupjautą žolę, piktžoles, smulkintas šakas, šiaudus ir šieną, velėną, pjuvenas. Kompostuoti galima bei rekomenduojama ir virtuvės biologiškai skaidžias atliekas (vaisių, daržovių liekanos, kiaušinių lukštai, arbatos pakeliai, kava, naminių graužikų natūralūs pakratai). Taip ne tik pagreitinsite kompostavimo procesą, bet ir pagerinsite komposto savybes.
  • Kompostuoti nerekomenduojama mėsos, žuvies atliekų, riebalų, kaulų, skerdienos, sergančių augalų, piktžolių, turinčių subrendusias sėklas, šunų ar kačių fekalijų, plastiko, laikraščių, žurnalų, sauskelnių.
  • Kompostavimo vietą geriausia parinkti nuošalesnėje sklypo vietoje, nedideliame pavėsyje, kad neišdžiūtų.
  • Kompostavimo dėžės dugnas turi būti kiauras, kad dirvos organizmai galėtų laisvai migruoti. Komposto dėžės dugną reikia iškloti medžio skiedrų, smulkių šakų ar šaknų sluoksniu oro pateikimui. Patartina, kad dėžė turėtų dangtį, tokiu būdu  apsaugomas kompostas nuo lietaus ar saulės kaitros.
  • Kompostavimo dėžėje privalo būti pakankamai tarpelių ar skylučių, kad į kompostą pastoviai galėtų patekti oro (jei komposto krūva skleidžia nemalonų kvapą – trūksta oro).
  • Kompostavimui tinkamiausia temperatūra yra apie 50-60O C, o drėgmė komposte nuolat turi būti apie 50-60 proc.

    VšĮ „Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras“ ypač skatina namudinį kompostavimą. Nuo 2012 metų  Šiaulių regione yra išdalinta apie 38 tūkst. žaliųjų atliekų konteinerių bei kompostavimo dėžių. Tie, kurie neturi galimybių kompostuoti, gali žaliąsias atliekas vežti į rajonuose esančias kompostavimo aikšteles. Taip pat regiono gyventojai turi galimybę naudotis ir žaliųjų atliekų konteineriais,  maišais – šios atliekos išvežamos pagal grafiką. Dėl priemonių galima kreiptis  į ŠRATC. Šiai dienai sukurta žaliųjų atliekų tvarkymo infrastruktūra duoda teigiamus rezultatus. 2013 metų duomenimis atskirai surinktų biologiškai skaidžių (žaliųjų) atliekų kiekis lyginant su 2012 m. padidėjo 226 proc., todėl sumažėjo į sąvartyną patenkančių atliekų kiekis. Įrengus  mechaninio biologinio apdorojimo (MBA) įrenginius, žaliųjų atliekų kiekis sąvartyne dar labiau sumažės.

                                                                                                                                                          VšĮ ŠRATC informacija